Internationale dag van de Wind

Internationale dag van de Wind

Op 15 juni zetten we de wind in het zonnetje! Het is namelijk Internationale dag van de Wind. Veelal word er op deze dag stilgestaan bij de mogelijkheden die de wind ons biedt. Daarom vonden wij het bij Noordvaarder Zeilreizen een leuk idee om jullie wat te vertellen over het zeilen op de wind. 

Een motor aan boord op de dag van de wind

Tegenwoordig heeft ieder zeilschip een motor aan boord. Als de wind eenmaal gaat liggen moet het schip namelijk nog wel vooruit kunnen komen. Maar een motor aan boord was vroeger niet aan de orde. Er werd gezeild op pure windkracht! De Victoria S is in 1882 te water gelaten in Moerdijk. Op dat moment bestonden er nog geen scheepsmotoren. Als binnenvaartschip voer zij op de stroming en de wind van het ene punt naar het andere. Met maar een paar man aan boord was het een hele uitdaging het schip in de juiste banen te manoeuvreren. Men maakte gebruik van pure windkracht en vertrouwden op hun eigen kennis en de ervaringen van anderen.

Op de dag van de wind kijken we ook vooruit

Wij kunnen het ons bijna niet meer voorstellen hoe het vroeger was aan boord, zonder scheepsmotor. Zeker niet als we bedenken dat onze schepen De Noordvaarder en De Victoria S ook vracht vervoer in Duitsland, Frankrijk en België. Wat een vooruitgang hebben de zeilschepen doorlopen in het afgelopen decennia! Met technologische innovaties en allerlei ontwikkelingen op het gebied van energie zijn wij heel benieuwd naar hoe de scheepvaart er over enkele decennia uitziet. Wat wij wel zeker weten? Met de wind in onze zeilen beleven wij elke dag onvergetelijke momenten aan boord van onze schepen!