Pittige Brandarisrace 2017

De Noordvaarder was er weer bij op 21 oktober 2017! Zuid-zuidoost 6-7 bft, wind en stroom mee naar Terschelling met een vloot van 70 schepen.

Toen in 1994 de Brandaris op Terschelling 400 jaar bestond is Herman Brandsma (vorige eigenaar van de Noordvaarder) gevraagd om iets te organiseren. Herman bedacht de Brandarisrace. Een zeilrace met bruinevlootschepen van Harlingen naar Terschelling. Toen werden er 50 schepen door sponsoren gehuurd om de wedstrijd te zeilen en inmiddels is dit uitgegroeid naar 80 schepen. Dit is het maximaal aantal schepen die in de haven van Terschelling passen.

De Brandarisrace op 21 oktober: Op zaterdagochtend gingen de 80 schepen verdeeld over 4 klassen voor de haven van Harlingen van start vanaf de Boontjes. Met de Noordvaarder zeilen we in de klasse van de Grote Klippers (>30 meter). De wind was zuid-zuidoostlijk kracht 6-7 BFT en de start was over de vloed. Dit maakte het een spannende start met een gijp om de juiste boei te ronden. We hadden een gereefde bezaan, gereefd grootzeil, de fok, kluiver, waterzeil en stagzeil (80m2) gehesen en dit was overduidelijk te veel tuig met deze wind. We liepen gelijk na de start alleen maar uit het roer waardoor we steeds verder op ondiep water geraakten. Afpieken, schoten vieren en de voorzeilen bak hielp niet meer. Tijden een dipje in de wind lukte het toch weer te vallen, maar we zaten nog wel op de zandbanken. We besloten door te zetten over de banken om zo minder mijlen te hoeven zeilen. Vrij risicovol met afgaand tij en nauwelijks water onder de kiel. Dit werd ons ook vrij snel duidelijk gemaakt en liepen vast. Razend snel stagzeil en de pieken eraf. Vervolgens hard doorgezeild, maar niet voldoende om een plaatsje hoger te eindigen als vorig jaar (7e).  We zijn uiteindelijk als 17e geëindigd, maar hebben een prachtige race gevaren.

Zaterdagavond hebben we deze fanatieke en gezellige dag afgesloten met feest in de Braskoer en aan boord. Zondag nog mooi terug gezeild naar Harlingen en weer afscheid van elkaar genomen. Elk jaar varen we met vrienden, bekenden en een aantal klanten deze race. We kijken al weer uit naar volgend jaar!

IMG 5352IMG 5366IMG 5352IMG 5352